Bambusi (Bambusae) ili trskovače su tribus drvenastih zimzelenih višegodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae). Ovaj tribus obuhvata 92 roda i oko 1000 vrsta bambusa. Rastu u različitim klimama,od hladnih do vrelih tropskih područja. Pojavljuju se u istočnoj Aziji, od 50° severne geografske širine na Sahalinu do severne Australije, na zapadu do Indije i Himalaja. Mogu se maći i u Podsaharskoj Africi i na kontinentima od jugoistoka Sjedinjenih Američkih Država prema jugu do Argentine i Čilea, gde dopiru do svoje najjužnije tačke na 47° južne geografske širine. Veća područja  na kojima bambus nije domaća biljka obuhvataju Evropu, Severnu Afriku, Zapadnu Aziju, Kanadu, veći deo Australije i Antarktik.

 

 

Primena

Koriste se svi delovi bambusa i to za različite namene – u ljudskoj i životinjskoj ishrani, za proizvodnju finog, kvalitetnog papira, za građevinske materijale i lekove,kao i za ukrasne elemente u pejzažnim vrtovima.

Bambusi kao ukrasne biljke

Bambusi se mogu koristiti na mnogo načina, ali najbolje izgledaju kad su posađeni u gredicama. Takođe je moguća upotreba samo jednog ili dva bambusa na strateškim položajima na kojima odmah privlače pažnju. Neki su bambusi cenjeni zbog šarenolikih trski ili lišća koje ih čine privlačnima. Ako je prostor ograničen, bambuse možete uzgajati u posudama i postavite ih u vrt s nizom različitih i karakterističnih stilova.Mogu se koristiti u vrtovima mediteranskog kao i u vrtu  japanskog stila, na ravnim i neravnim terenima. Izuzetno je popularna i kao živa ograda.


Sadnja bambusa

Kao i za sve druge vrtne biljke, sađenje bambusa mora biti temeljito sa rastresitom zemljom koja prekriva i učvšćuje koren. Bambusi nemaju dubok koren, stoga je sve što je potrebno rupa od 30cm, mešana zemlja sa kompostom ili đubrivom i posipanje sporih veštačkih đubriva. Ako je odvodnja loša, opustite donji sloj zemlje kako biste osigurali da voda ne ostaje na površini zemlje, posebno zimi kad se može smrznuti.

Briga i podizanje bambusa

Kao i sve biljke, važno je bambus brzo uzgojiti nakon sađenja ili podele. Redovno zalivanje, posebno tokom ranih godina je ključno kao što je đubrenje i hranjenje. Povremeno morate ukloniti stare trske, te sneg tokom zime pre nego što trske smrznu, polome i dođe do trajne štete. Metla meke dlake sa drškom od oko 1.5-1.8m je idealna za uklanjanje mekog napadalog snega. Neke invanzivne vrste se moraju ograničiti

Realizovani Projekti

realizovani_projekti

 

 

Pratite nas na: